A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

Füge agility helyzetjelentés

2018.02.27 13:11
Füge agility helyzetjelentés

Ígértem, hogy beszámolunk a februári agility versenyekről. Ebben a hónapban két hivatalos megmérettetésen is elindultunk Fügével, ahol sikerült nagyon jó eredményeket elérni.

A hivatalos jelzőt azért tettem a versenyek elé, mert mint minden sportágnak az agilitynek is megvan a saját szabályrendszere. Időről-időre próbálok erről is írni röviden, hogy átfogóbb képet adjunk erről a kutyás sportról. Szóval a hivatalos versenyeken (http://www.agility-sportbizottsag.com/versenynaptar.html), ahol képzett bírák felügyelik a futamokat, lehet eredményeket elérni.  Ahhoz, hogy ezeken a megmérettetéseken elindulhassunk,  ki kell váltani a kutyának egy teljesítménykönyvet, amiben az elért eredményeken túl, az eb neve, chip száma, mérete és aktuális versenyzői osztálya is szerepel. A méretet nem mi magunk határozzuk meg, hanem lemérik, és egy bíró az aláírásával igazolja  a könyvben. A teljesítménykönyv versenyző négylábúak egyfajta személyi okmánya. Ami fontos, hogy ez az okmány a kutyáé , tehát  ha mondjuk egy gazdinak két ebe is van és tegyük fel az egyikkel már A3 szinten versenyeznek, a másik kutyával ugyanúgy A1-ben kell kezdenie és lépdelnie felfelé.

A versenyeken három hivatalos kategóriában lehet nevezni; A1-A2-A3, illetve sok esetben van még veterán vagy kezdő (A0) kategória is.
A hivatalos versenyzői karrierjét minden párosnak A1 kategóriában kell kezdenie, és innen lehet előre lépni. A1 szintről 3 hibátlan (hivatalos) futamot kell teljesíteni két különböző bírónál, hogy tovább mehessünk A2 kategóriába. A2 szintről pedig 3 dobogós hibátlan futammal juthatunk A3-ba. 
      
Mint ahogy említettem az elején, ebben a hónapban 2 versenyre neveztünk Fügével A1 kategórában. Célunk most is a hibátlan futam teljesítése volt.
Tordason volt az első megmérettetés, amire sikerült nagyon jó hangulatban készülni, és már az edzéseken is éreztem ,hogy egyre jobban megy a hinta, amivel kapcsolatban a nehézségekről már korábban írtam. A verseny vasárnap volt, és szépen sütött a nap, szinte tavaszias volt az idő. Mivel nem kezdő - A0 - kategóriában indultunk (azok a futamok vannak a legkorábban, általában reggel 8-tól) nem kellett korán kelnünk és rohannunk. Igazán jó hangulatban kezdődött a nap és mivel számunkra hazai pályán volt a verseny (Tordasra járunk hetente egyszer-kétszer gyakorolni), így a lámpalázam sem volt olyan szinten mint korábban.
Már az első futam előtt éreztem, hogy ha a hintát sikerüjól megcsinálnunk, akkor a pálya többi része nem okozhat komolyabb gondot. Aztán így is lett, ahogy letudtuk a hintát Fügével, hatalmas kő esett le a szívemről, felszabadultan tudtunk tovább menni és végül sikerült hibátlanul lefutnunk a pályát. Megvolt az első futamon a hibátlan körünk és még a dobogóra is fel tudtunk állni, másodikok lettünk. Számomra ez az egyik legszebb ezüstérmünk, erre biztosan sokáig emlékezni fogok.


A második egy open jumping (itt minden versenyző - A1, A2, A3 kategória- futhat szinttől függetlenül) futam volt, ezen sajnos nem sikerült hibátlanul futni, a karikát csak második nekifutásra ugorta meg Fügi. Ezzel együtt is nagyon büszke vagyok magunkra hiszen megtört a jég és sikerült leküzdenünk egy mumust, a hintát. Igazából valószínűleg ez csak az én mumusom volt, de túl vagyunk rajta, az a lényeg:-). 


      
A következő héten Tárnokon, a KRAFT SE által szervezett farsangi kupán is indultunk és itt is sikerült a két futamból egyet hibátlanul teljesíteni. Itt ráadásul belezavarodtam a pályavezetésbe, de Füge szerencsére javította a hibáimat. Végül a legmeglepőbb az volt, hogy így is sikerült a dobogó harmadik fokára felállnunk. Hihetetlen és nagyon jó érzés ilyen eredményeket elérni.Februárban a szerencse is mellénk állt, na meg persze a sok edzésmunka is kellett hozzá. A versenyeken, a magasabb szintű futamokat elnézve látszik, hogy még rengeteget kell fejlődnünk, viszont a közös munkánknak megvan az eredménye. Mivel így már 2 hibátlan futamunk megvan a 3-ból (ami a következő szintre lépéshez kell), az izgalmak egyre csak fokozódnak… Bevallom még nem érzem időszerűnek a szintlépést, de úgy tűnik ezt nem is nekem kell majd eldöntenem.
Ezen a téren kicsit hiányosak a szabályzatra vonatkozó ismereteim, de ha sikerül majd még egy hibátlan futamot teljesíteni, hamarosan muszáj lesz szintet lépnünk. Ha jól tudom nem kötelező rögtön tovább menni, de ajánlott, azaz nem maradhatunk a végtelenségig A1-esek. Kár, pedig kezdem jól érezni magam :-) Igazából ennyire előre nem gondolkozom vagy tervezek, hiszen ehhez még egy hibátlan futam kell, de az biztos, hogy nagyon örülök a legutóbbi eredményeinknek.
Egyszerűen csak folytatjuk az edzéseket és nevezünk márciusban is a versenyekre aztán meglátjuk mit hoz kedvenc évszakom, a tavasz.
A következő versenyekről is jövök majd beszámolóval!

Márk