A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

Élősködők elleni védelem

2018.03.04 16:41
Élősködők elleni védelem

Az utóbbi években egyre többet hallani az élősködők által terjesztett betegségekről, amelyek házi kedvenceinket veszélyeztetik.

Élősködők ellen egész évben - még télen is- célszerű védekezni, de a tavasztól őszig terjedő időszakban több, mint ajánlott! A tavaszi, nyári és az őszi hónapokban a kullancsokon kívül a szúnyogoktól is óvnunk kell kedvenceinket.
A szúnyogok csípésétől kutyánk szív- és bőrférgességet kaphat. A szívférgességet a szívférgek okozzák, amelyek a beteg négylábú tüdejében, szívében, valamint az ezekhez kapcsolódó nagyobb erekben élnek, súlyos szív- és tüdőproblémákat okozva ezzel. Sajnos a szívféreg képes szaporodni a kutyákban és lárvából felnőtt féreggé tud fejlődni. 

A bőrférgesség is egy nagyon súlyos betegség, amely a négylábúakról csípéssel akár az emberekre is átterjedhet.  A bőrférgesség sajos évekig tünetmentes maradhat, emiatt nehéz észrevenni és kezelni csak sebészeti úton lehet. Ezek a típusú férgek képesek a bőr alatt mozogni és akár az állat szeméig is eljutni. 

Szintén komoly betegség, a kullancsok által terjesztett babézia, amely kezelés nélkül sajnos nagyon gyorsan, akár halálos kimenetelű is lehet. A betegséget okozó baktérium vérszívás során juthat kedvencünk vérébe és ott károsítja a vörösvértesteket, súlyos máj és veseelégtelenséget okozva ezzel.

Szív- bőrférgesség és babézia elleni védekezésnek is a legfontosabb lépése a megelőzés. De ha már megtörtént a baj, minden esetben életet menthet a korai felismerés és kezelés. Ha kutyánk bágyadt, étvágytalan, fáradékony, kedvtelen, hány, megy a hasa mindenképpen azonnal vigyük orvoshoz, még akkor is, ha nem vagyunk benne biztosak, mi okozhatja a tüneteket.

Szerencsére ma már sokféleképpen védhetjük kedvenceinket az élősködők ellen; rendelkezésre állnak tabletták és cseppek, spot-on-ok (1 pipett általában 1 hónapnyi védettséget nyújt, de 4-6 is van egy dobozban, úgyhogy sokáig elég), illetve nyakörvek (ezek akár 5-8 hónapig is védenek).
Továbbá van fekhely is, amely segítik a védekezést a lakásban, vagy az autóban is.
A lehetőségek közül vannak olyanok, amik csak kullancs és bolha ellen védenek, illetve van olyan, ami az előbbi kettőn kívül szúnyog ellen is hatásos. Érdemes tehát utánanézni mi mire és hogyan használható, és ez alapján kiválasztani a megfelelőt kedvencünknek.
Fontos, hogy ha olyan módszert választunk, ami szúnyog ellen nem jó, mindenképpen használjunk havonta féreghajtót (ez három havonta akkor is célszerű, ha nincs szúnyogszezon), olyat, amely a szívféreg elleni védekezésben segít. Ezzel kapcsolatban érdemes állatorvost is megkérdezni, hiszen ezeket a féreghajtókat állatorvosnál, vagy állatpatikában tudjuk beszerezni. Az orvosnál érdemes időről időre vérből elvégezhető szívféreg tesztet is kérni kutyánknak.

Vigyázzatok nagyon kedvenceitekre!

Marcsi

élősködők ellen