A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

Négylábúval négykeréken

2018.02.07 14:00
Négylábúval négykeréken

2013 december 27-én, mikor Ninát elhoztuk az Illatos útról, a nagy izgalmak hatására telehányta az autót.

Kicsit féltünk, hogy az autózás állandó probléma lesz vele, de hál’ istennek nem állandósult ez az incidens. Arra azonban jó volt, hogy hamar elkezdtünk gondolkodni azon, hogy hogyan tehetnénk elviselhetővé és biztonságossá a közös utazást. 

Ninu első autóútja hazafelé az Illatos útról.

Az autózáshoz a kutyákat fokozatosan kell hozzászoktatni, lassan, de biztosan megszokják a motor hangját és az autó mozgását. Ninát mi is rövidebb utakra vittük eleinte, de sokszor, és figyeltünk, hogy hogyan viselkedik. Hamar belejött, sőt, szereti, nekünk a legnehezebb arra volt rávenni őt, hogy nyugton maradjon utazás közben, ami mindannyiunk biztonsága érdekében nagyon fontos.

Az autós kutyafelszerelések két csoportra oszthatók: a kutya (és saját magunk) biztonságát óvó termékek , illetve azok, amelyek az autó épségét védik.

 

Biztonság

Mindkét szempontot figyelembe véve a legjobb megoldás kutya szállításhoz a kifejezetten erre a célra kialakított, a csomagtartóban, vagy a hátsó ülésen elhelyezett box. Ezeket a szállító eszközöket a kutyák biztonságát és kényelmét szem előtt tartva tervezték: szellősek, tágasak, etető- és itatótállal felszereltek. Ezek a boxok egyébként megfelelnek az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) előírásainak, így akár repülőre is vihetők. Boxok alkalmazása esetén fontos a fokozatos hozzászoktatás: a kedvenc játékok, pokrócok behelyezésével hamar megszokják a kutyusok.

Ha a box valamiért nem kivitelezhető megoldás, kedvencünk az autó belterében utazik velünk.

Mostanában már alapvető, hogy biztonsági övet használunk utazáskor. Nos, ha ez ránk nézve kötelező, kutyáknál fokozottan az.  Egy esetleges balesetnél a kutya teste elemi erővel csapódhat előre súlyos sérüléseket okozva ezzel.

A kutya biztonsági öv egy egyszerű és olcsó megoldás a közös utazásokra, de -szintén biztonsági okokból-  fontos, hogy hámmal, ne nyakörvvel alkalmazzuk. Az Ezydog Chest Plate hámok biztonsági öv rögzítővel együtt kaphatók.

 

Tisztaság

Biztos sokan ismerjük azt a kellemetlen szituációt, amikor „kutyás” autónkat külső-belső takarításra visszük. Hát igen...elkerült szemkontaktusok, nagy borravaló! A vállalhatatlan állapotokat segítenek megelőzni azok az üléstakarók, melyeket a fejtámláknál rögzítve nem engedik, hogy a szőr és a piszok közvetlenül az ülésen gyűljenek össze. Az ablakok összenyalogatására a tapadókorongokkal felhelyezett árnyékolók nyújthatnak megoldást.

 

És a legfontosabb autós szabály...

A legfontosabb autós tanácsot nem lehet elégszer hangsúlyozni. Minden évben hallani a hírekben olyan kutyusokról, akiket zárt autóban hagytak a tűző napon. Ilyen esetekben a beltér percek alatt felmelegedhet annyira, hogy végzetes hőgutát okozzon. Fontos tudni, hogy már szebb tavaszi napokon veszélyesen felmelegedhet a napon hagyott autó.

Személyes tapasztalat, hogy a nagy szabadtéri parkolóval rendelkező áruházakba a kánikulai napokon akkor is beengedték a Ninát, ha egyébként nem is volt kutyabarát a hely.

Szóval nem hagyunk kutyát autóban a napon! Rövid időre sem, lehúzott ablakkal sem!

Peti