A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

II. Mc Forest Canicross verseny

2017.10.15 20:05
II. Mc Forest Canicross verseny

A canicross (kutyás terepfutás) komoly sportág, amelyet általában a szánhúzó versenyek egy külön számaként tartanak. 
Vannak olyanok, akik kedvtelésből, vagy saját teljesítményük javítására hobbi szinten „állnak össze” négylábú társaikkal, és vannak akik versenyszerűen, speciális felszereléssel, akár kifejezetten erre a célra tenyésztett kutyákkal, magas szinten űzik ezt a sportot.

Én az előbbiek közé tartozom; csak hobbi szinten, de hetente 2-3 alkalommal futok rendszeresen a kutyáimmal (hol Mogyival, hol Fügivel), most már több mint másfél éve.

Fotó: Kolozsy-Komjáthy György

A canicrossban egyébként nem a távolságon van a hangsúly, hanem a tempón. Általában mindössze 5-6 km-t szükséges teljesíteni, viszont azt nagyon-nagyon-nagyon gyorsan. Mi (vagyis leginkább én, a kutya biztos bírná) nem futunk extrém gyors tempóban, az átlagsebességünk messze elmarad egy canicross versenyző idejétől, de lelkesek és kitartóak vagyunk, olykor egész szép távokat is megteszünk együtt. Bár az imént említett okok miatt, nem volt és azt hiszem nem is lesz célom a versenyzés, próbaként, illetve a kihívás miatt már két canicross versenyen is részt vettünk Fügével. Májusban indultunk a Magyar Kutyasport Szövetség által szervezett I. Mc Forest Canicross versenyen a Kamaraerdőben. Az volt életem első futóversenye, ráadásul a kutyámmal, terepen, vizes-sáros talajon. Nem futottunk nagyot, de teljesítettük a távot és már emiatt is nagyon büszke voltam magunkra. Aztán most október második hétvégéjén megrendezték a II. Mc Forest versenyt ugyanazon a helyszínen, ahol szintén rajthoz álltunk Fügével. Nagy céljaim most sem voltak, saját magamat szerettem volna legyőzni, bátrabban futni és a májusinál jobb idővel teljesíteni az 5 km-es távot. Az útvonal nem sokat változott az előző alkalomhoz képest, így tudtam mire számíthatok, hol lesz könnyebb vagy nehezebb a terep. Végül sikerült teljesíteni azt amiért mentünk, sokkal jobb lett az időnk 5 km-en mint valaha, és nagyon jót futottunk.


Fotó: Kolozsy-Komjáthy György

Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha teheti próbálja ki ezt a remek sportot.
Nem muszáj versenyeken indulni, maratoni távot futni, vagy canicrossosokat is megszégyenítő tempót diktálni. Egyszerűen csak mozogjunk egy jót; mindig annyit, amennyi jól esik (ha rendszeresen futunk ez úgyis minden alkalommal kicsit több lesz) és élvezzük a természetben kutyánkkal együtt eltöltött időt.

 

*Marcsi*