A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

Kutyával futok - szuper kutyás sportok

2017.01.12 08:00
Kutyával futok - szuper kutyás sportok

Mogyi egy hiperaktív (német-magyar) vizsla keverék, nagy mozgásigénnyel. Nagyon emberközpontú, még WC-re sem lehet menni nélküle.


Emiatt, amikor elkezdett benőni a feje lágya (kb. egy éves kora körül), valamilyen rendszeres közös sporttevékenységet szerettünk volna elkezdeni vele. Mivel Füge agilityzik, úgy gondoltuk Mogyival is kipróbáljuk. Az elején úgy tűnt élvezi és szívesen is csinálja. Aztán minden alkalommal egyre kisebb lelkesedéssel hajtotta végre a feladatokat, sokszor nehéz volt bármivel is motiválni. Persze tudtuk, hogy még fiatal, és a koncentráció nem az erőssége. Nem hagytuk abba az agilityt sem, de kerestünk valami mást, amiben mindketten nagyobb örömünket leljük.

Akkoriban kezdtünk el testmozgásként futni, és úgy gondoltuk megpróbáljuk, milyen ha kutyákkal tesszük ezt. Eleinte a közeli erdőben, mezőn futottunk, ahol a kutyák póráz nélkül jöhettek velünk. Nagyon élvezték a szabadságot, a mi tempónk mellett még szaglászásra, nézelődésre is jutott idejük. Később elkezdtünk a környező utcákban futni, persze itt Füge és Mogyi már pórázon voltak.

Kezdetben nem akartunk sok pénzt költeni erre sportra, így futópórázt is magunk csináltunk egy öv és a sima póráz felhasználásával. Én ennek hamar megéreztem a hátrányát, mivel az első közös futásaink egyikén Mogyi egy macska után eredt. Közben a póráz megfeszült, nekem pedig már nem volt időm, sem lehetőségem átugrani vagy megállni, így hatalmasat estem. Szerencsére nagy baj nem történt, a felületi sérüléseimnek néhány hét múlva már nyoma sem volt. De az esetből tanulva beszereztünk egy futópórázt, és most már az EZYDOG Road Runnerrel futunk. A póráz rész a Zero Shock technológiának köszönhetően rugós, így elnyeli a rángatást. Emiatt kényelmesebb a kutyusnak (nem feszül folyamatosan a póráz) és a gazdi testi épsége is biztonságban van. A kutya szempontjából a megfelelő pórázon kívül fontos még a hám is, hiszen a futás nagy részében ő megy elől, húzza az embert, emiatt nem szerencsés nyakörves ebbel futni. Fügének ráadásul extra érzékeny a bőre és szinte az egész melle, hasa kopasz. Emiatt a klasszikus, sima hámok kisebesítik. Keresnünk kellett tehát egy olyat, ahol a kutya mell részénél (alul) nem csak egy egyszerű pánt van. Ekkor találtunk rá az EZYDOG Chest Plate hámra, amely ergonomikus kialakításának köszönhetően nem a nyaknál hanem a mellkasnál tartja a kutyát egy szélesebb és puha anyagból készült felülettel.

Füge nehezen viselte és viseli még most is a sok kutyaugatást, ami kísér minket az utcákon, de Mogyi egyre jobban bírja és nagy lelkesedéssel indul minden alkalommal, ugrándozik örömében. Egyre nagyobb távokat teszünk meg és egyre gyorsabb tempót diktálunk közösen. Bár így télen elég mostohák a körülmények, már ami az időjárást illeti, de rendszeresen futunk most is, persze óvatosabban és hetente csak kétszer. Ne feledjétek, ilyen időben még fontosabb az alapos bemelegítés és a megfelelő öltözet, felszerelés is!

Remélem kedvet kaptatok, és kipróbáljátok ti is ezt a remek közös elfoglaltságot! Mi Mogyival már alig várjuk a tavaszt, hogy minél többet futhassunk együtt a szabadban.

Marcsi