A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

Kipróbáltuk a mantrailinget - szuper kutyás sportok

2018.02.19 01:15
Kipróbáltuk a mantrailinget - szuper kutyás sportok

Még annak idején a kutyaiskolában több kutyás sportot is ajánlottak nekünk. Mindegyikben van valami különleges. Mivel Nina nyomokban vizslát tartalmaz és imádja a keresős játékokat, úgy döntöttünk, kipróbáljuk a mantrailinget.

Mi is az a mantrailing?

Csak annyit tudtunk, hogy valamiféle nyomkeresés. Megkerestük Tüske Ágit és miután ő mesélt nekünk a mantrailingről, még lelkesebbek lettünk. A mantrailing olyan személykeresés, ami teljesen a kutyák szaglására hagyatkozik. Abból indul ki, hogy minden ember egyedi szaggal rendelkezik, ami a teljes testen át párolog, így a nyomok nemcsak a földön, de a levegőben is megmaradnak. A kutyák szaglása elképesztő, nekünk pedig meg kell tanulnunk bíznunk benne.

 

Mi történik egy mantrailing edzés alatt?

Van egy kereső, aki fogja és vezeti (vagyis inkább követi) a kutyát és van egy keresett személy, aki elindul egy útvonalon úgy, hogy a kutya ne lássa, majd elbújik. Őt kell megkeresni szag alapján. Ha csoportban vagyunk, akkor a kereső és a keresett szerepkört is ki tudjuk próbálni, mindkettő nagyon izgalmas.

 

Mi kell a mantrailinghez?

Hám – Mivel a kutya, ha elég lelkes, szinte végig húz, így mindenképpen hámban kell legyen, hogy ne fojtsa magát, plusz azoknál, akiknél működik nyakörvvel a pórázfegyelem, a hám átkapcsolásra is szolgál

7 méteres puha póráz – Hogy tudd távolabb engedni, de visszafogni is, ha szükséges és azért kell puha legyen, hogy ne szedje szét a kezed keresés közben. Azt az ötletet kaptuk, hogy pár ezer forintért be lehet szerezni lovaglásnál használt futószárat, így tettünk.

Szagminta – Bármi lehet, ami őrzi a szagodat. Sapka, póló, zokni...a legviccesebb, hogy minél régebbóta használod, annál jobb. :)

Jutalom – Valami, amivel motiválható a kutyád. Ez lehet jutalomfalat vagy labda vagy bármi. Mi a labdát választottuk.

Segítő – Kell valaki, aki segít a kutyának megkeresni téged vagy akit meg tudtok keresni ti közösen.

 

Nina és a mantrailing

Ági, aki szervezi és vezényli ezeket az alkalmakat, szuperprofi. Nináról is rögtön látta, hogy érzékeny, hogy hogyan kell közeledni hozzá, mire kell figyelni nála és hogyan lehet kedvet csinálni neki a kereséshez.

Az első alkalommal az volt a feladat, hogy Nina minket keressen. Fogtuk a jutalmat, Ninát átadtuk a segítőnek és elindultunk. Eleinte nézhette, hogy merre megyünk, majd az útról letértünk és elbújtunk egy bokor mellett. Hallottuk, ahogy nyüszög, majd azt, ahogy fujtatva jön felénk. Könnyen vette az akadályt, meglettünk. Rövid öröm után tovább álltunk és egyre nehezebb helyekre bújtunk, így már a szaglását is be kellett kapcsolja, ahhoz, hogy megtalálja szeretett gazdáit, azaz minket. Nagyon ügyes volt, azt pedig külön jó volt látni, hogy amint rájött, hogy ez egy közös játék és feladata van, mennyire élvezte az egészet. Otthon arra kellett megtanítanunk, hogy hogyan vegyen fel szagot. Egy (üres :)) kakizacskó és egy zokni volt ebben segítségünkre. Addig kellett eljussunk, hogy mélyet szippantson a zacskóba helyezett zokniból és hozzákössük a "szagol"/"szimat" vezényszót. Nem volt nehéz dolgunk, ugyanis Nina imádja beleütni az orrát mindenbe. Alig vártuk következő alkalmat, akkor már mi mentünk vele és a segítőt kerestük szagminta alapján közösen. Nagyon élveztük! A legutóbb hóban keresés volt a feladat, konkrétan síeltem Nina után, úgy húzott, annyira nyomon volt. Minden alkalommal más a helyszín, lehet erdőben, a belvárosban, bárhol, mindig valami új kihívás. Amit Ninának meg kell tanulnia még mielőbb, hogy hogyan jelezze nekünk, hogy megvan a keresett személy, mert egyelőre csak örömében odaugrik hozzá és követeli a jutalomlabdáját. Egy-egy ilyen keresés alatt egyébként teljesen lefárad, a kis agya annyit dolgozik, hogy úgy érzi magát, mint egy hosszú túra után. Összegezve nagyon tetszik nekünk a mantrailing és ajánljuk mindenkinek, akinek szeret szimatolni, keresni a kedvence.

 

Lia