A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

Futietikett

2018.03.21 12:37
Futietikett

Szerencsére országszerte egyre több bekerített, rendben tartott kutyafuttatót találhatunk, és sok szempontból megkönnyítheti az „együttélést” más gazdikkal és kutyákkal, ha néhány dolgot szem előtt tartva lépünk be ezekre a területekre.

Ugyan a kutyafuttatók használata általában nincs írott szabályokhoz kötve, de van rengeteg íratlan szabály, amit felelős gazdiként be kell tartanunk. Bár a kutyabarat.hu -nak és egyéni/kerületi kezdeményezéseknek köszönhetően egyre több futinak van saját házirendje, amit használat előtt mindig olvassunk el és tartsunk be.


forrás: www.kutyabarat.hu

- Az első és legfontosabb dolog, hogy csak olyan kutyával menjünk futtatóba, aki nem bánt másokat; nem veszélyes sem emberekre, sem kutyákra és nem beteg, nem is tüzel.

- Ezeken kívül az is nagyon fontos, hogy kutyánkat kézben tudjuk tartani, legalább minimálisan: hallgasson ránk, szófogadó, behívható legyen minden helyzetben.

- Belépéskor mindig figyeljünk arra, hogy kutyánk nyugodtan, a lábunk mellett jöjjön, ne pedig őrjöngve és pórázt húzva rohanjon be a többi állat közé.

- Az sem mindegy milyen felszereléssel érkezünk; kutyánkon ne legyen szöges nyakörv, vagy bármi olyan, amivel játék közben megsebesítheti magát vagy másokat.

- Mindig legyen nálunk kakizacsi (ha véletlen nincs nálunk, akkor kérjünk valakitől), mivel a kutyafuttatóban is össze kell szednünk kedvencünk utána a kutyagumit.

- Tartsuk tisztán a futtató területét, ne szemeteljünk. Lehetőleg kerüljük a dohányzást a futtatókban, de ha ezt nem tiltják és rágyújtunk, a csikket ne dobjuk el.

- Ha labdát, játékot viszünk magunkkal, akkor figyeljünk oda arra, hogy ez sose legyen konfliktus forrása. Ha például 2 kutya összekap a játékon, akkor inkább tegyük el.

- Ne hagyjuk, hogy kutyánk gödröt ásson, vagy kárt tegyen bármilyen tárgyban, eszközben a futtató területén.

- Mások nyugalma érdekében ne engedjük, hogy kutyánk felugráljon emberekre, vagy folyamatosan ugasson.

- Ha új kutya és gazdi érkezik a futtatóba, ne hagyjuk, hogy kedvencünk rögtön rájuk rontson.

- Mindig szóljunk rá kedvencünkre, ha durván játszana. Azt se hagyjuk, hogy erőfitogtatás céljából más kutyákra ugráljon.

- Akkor is tartsuk szemmel négylábú társunkat, ha közben telefonálunk, vagy valakivel beszélgetünk.


A kutyafuttatók célja az, hogy kutyánk (legálisan) póráz nélkül szaladgálhasson és más kutyákkal kultúráltan szórakozzon. Csak mi tehetünk azért, hogy az ott töltött idő öröm, és ne konfliktus forrása legyen!

Marcsi