A KUTYÁK KEDVENCEI!

Kutyajó ötletek, életmód

Füge és az agility - szuper kutyás sportok

2017.01.11 08:00
Füge és az agility - szuper kutyás sportok

Az agility, ami leginkább a lovas díjugratáshoz hasonlít, egyike a legkedveltebb kutyás sportoknak. Kezdetben a szórakoztatás volt a cél, de mára igazi versenysporttá vált. Minden kutyafajta számára nyitott, fajtatisztáknak és keverékeknek is. Persze vannak a sportnak favorizált fajtái, ilyenek például a border collie, a mudi és a terrierek.

Bármilyen típusú, habitusú kutyának kitűnő választás, mivel leköti a fölös energiákat, fegyelmezettségre tanít, növeli a koncentrációkészséget (kutyának és gazdinak is), kitűnő izomzatot és erőnlétet biztosít. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy lefárasztja a kutyákat mind szellemileg mind fizikailag, és a kiegyensúlyozott kutya-gazdi viszonyhoz is hozzájárul (közös akció).

Ha valaki egy, a kutyus és a gazdi számára is érdekes, hasznos és mozgással, valamint kihívásokkal járó elfoglaltságot keres, remek választás. Hobbi szinten is kitűnő sport, de aki érzi magában az erőt, akár versenyeken is megmérettetheti magát. A versenyeken több szinten (kezdőtől a profiig) lehet indulni. A pálya 15-25 akadályból áll, ahol inkább a hibátlan futás, mint a gyorsaság számít.

Füge 2014-ben ismerkedett meg az agility alapjaival. Az első fél – egy év azzal telt, hogy a vezényszavakat és a különböző akadályokat tanultuk, valamint igyekeztünk összecsiszolódni a pályán. Ma már szinte egy fej- vagy kézmozdulatból tudja, mit-hogyan kell csinálni, merre kell menni. Kezdetben jutalomfalattal motiváltuk, mára ezt felváltotta Füge „legjobb barátja” a CHUCKIT Max Glow labda. Minden jól elvégzett feladat után egy labdadobás a jutalom. Fügében csörgedezhet némi agár és terrier vér is, így alkatilag kifejezetten alkalmas erre a sportra. Persze nem olyan eltökélt és gyors, mint egy border collie, viszont a kevésbé elvetemült tempó miatt többször futja le hibátlanul a pályát.

A versenyzésbe 2016 tavaszán kóstolt bele kezdő (A0) szinten és eddigi versenyein majdnem minden alkalommal a dobogóra állhatott. Nagyon büszkék vagyunk rá!

                                     

Ma már egyre több helyen elérhető sport az agility, reméljük kedvet kaptatok hozzá és kipróbáljátok ti is!

*Marcsi*