A KUTYÁK KEDVENCEI!

Chuckit kutya játékok

Az ösztönök felébresztése

Kedvenc négylábú barátaink életében rendkívül fontos szerepet tölt be a játék. Míg az eszköz nélküli változat középpontjában a gazdival való kölcsönös bizalom és a szoros kapcsolat áll, addig az eszközzel történő játék a kutya ősi ösztöneit ébreszti fel. Cikkünkben ez utóbbit járjuk körbe.

Chuckit labda - imádják az ebek Chuckit játék a kutyák kedvence Labdázni jó!

A kutya (Canis lupus familiaris) ragadozó emlős, és a szürke farkas (Canis lupus lupus) egy, mára kihalt alfajának háziasításával alakult ki. A tudományos nevében szereplő „familiaris” jelző jelentése nem más, mint „családhoz tartozó” – hogy ezt miért kapta, valószínűleg még a nemkutyásoknak sem szükséges hosszan magyarázni. Körülbelül 15.000 évvel ezelőtt az embert és a kutyát a vadászat tette társakká, hiszen együtt könnyebben terítették le a vadat, illetve védték meg a zsákmányt. Ez több élelmet jelentett, ami pedig megemelte a szaporodási rátát.

Namármost! Amikor a négylábú cimboránk ezerrel rongyol az elhajított labda után a város szívében található, forgalmas utakkal szegélyezett parkban, akkor és ott pontosan úgy gondolja és érzi, vagyis úgy éli meg, mintha az elejtendő vadat üldözné. Ez a játék nem öncélú, és nem pusztán a játék öröméért történik, hanem életre hívja a kutyában kódolt ösztönöket, és kihozza belőle a farkastól hozott természetét. Úgy is mondhatjuk, hogy a kutya ilyenkor azt éli meg, hogy kutya, és ez elengedhetetlen feltétele az állat jólétének.

A sétával összekötött eszközös játék során a nap nagy részét punnyadással vagy a gazdi hazavárásával töltő kedvencek alaposan átmozgatják magukat, ami szintén hozzájárul az egészségük megőrzéséhez.

De mit dobálgassunk a kutyánknak? Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a bot, csakhogy semmi garancia nincs arra, hogy a futtatóban vagy a parkban találunk egy megfelelő méretű és súlyú gallyat. Ráadásul az űzés és az elkapás mellett a kutyák hajlamosak szétrágni a jelképes zsákmányt, a bot pedig könnyen megadja magát, sőt, egyes komisz ebek el is fogyasztják a forgácsot, nem kis problémát okozva ezzel önmaguknak és a gazdiknak. Ezenfelül dobálhatunk kedvencünknek frizbit vagy rágókötelet is, de talán senki sem vitatja, hogy ma már a legnépszerűbb kutya játékok listájának élén a labda áll.

Egy igazán jó kutyalabdáról elmondható, hogy alig néhány paraméternek kell megfelelnie, de azoknak szigorúan. Az első és legfontosabb a minőségi, strapabíró anyag használata. Igaz, hogy a fajták óriási különbséget mutatnak e téren, de tény, hogy a kutyák harapása nagyon erős. Nem érdemes olyan labdába invesztálni, amelyik két séta alatt atomjaira hullik, ráadásul komoly következményei lehetnek annak, ha a kutya lenyeli a kisebb-nagyobb darabokat. Az is lényeges, hogy a labda jól pattanjon. Akár kézzel, akár hajítóval dobjuk el a labdát, az jó, ha az egyenetlen talajon (vagy akár a labda kialakításából adódóan) összevissza pattog, mert ez sokban hasonlít a menekülő zsákmány kitérő manőverére, még inkább lázba hozva a vadászó ebet.

Akárhogy is, egy gondos gazdi jó labdát választ, mint amilyen a magas minőséget képviselő Chuckit, és emellett egy sor egyéb tulajdonságot is figyelembe vesz, például hogy fennmarad-e a labda a vízen, világít-e a sötétben, vagy sípol-e. Önfeledt játékot kívánunk minden gazdinak és blökinek!

 

Néhány az általunk forgalmazott Chuckit termékek közül:

Tovább az összes Chuckit termékhez >